Lähetystyö, etiikka ja vastuu


Lähetystyöhön liittyy monia vastuukysymyksiä ja eettisiä pohdintoja, joita sekä yksittäinen lähetystyöntekijä että lähettävä taho miettivät jo työn suunnitteluvaiheessa. Pohdinnan kohteena ovat esim. mitä työtä ylipäätään tehdään, kenen kanssa, mitä työtapoja käytetään ja keitä lähetystyöntekijöiksi lähetetään. Miten työskennellään ihmisiä kunniottaen ja kulttuuriin sopivilla tavoilla.
 
Tärkeää on myös jo ennakolta miettiä, miten työtä tehdään siten, että sen toteutuminen ja jatkuminen ei ole yksin lähetystyöntekijän varassa. Työtä suunnitellaan ja tehdään alusta asti yhdessä paikallisten kristittyjen kanssa. Lähetystyöntekijä on maassa aina vain rajallisen ajan, vaikka pitkänkin, joten lopulta vastuun työn jatkamisesta ja myös sen seurauksista kantavat maassa asuvat kristityt.
 
Tämän kuukauden artikkelit käsittelevät muutamia vastuuseen liittyviä ja eettisiä kysymyksiä, joita lähetystyön yhteydessä on hyvä miettiä niin lähetystyöntekijän kuin lähettävän tahonkin.

Let Me Make Your Kid Buddhist

Laura Parker, joka työskenteli perheineen Kaakkois-Aasiassa, pohtii kirjoituksessaan erityisesti lasten kanssa työskentelyyn liittyviä eettisiä kysymyksiä.

John Chau's Death Was a Missionary Failure Nobody Should Emulate

John Chau kuoli 2018 yritettyään viedä kristinuskoa eristyneelle sentielien heimolle. Lyman Stone pohtii artikkelissaan, mitä meidän olisi tästä tapauksesta opittava, ja mikä on lähettävän tahon vastuu työstä.

Villi lähetystyö vahingoittaa paikallisia ihmisiä

Rolf Steffansson, joka on työskennellyt lähetystyössä Tansaniassa ja toimi Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtajana vuoteen 2023 asti, muistuttaa kirjoituksessaan mm. siitä, miten maassa tapahtuvasta kristillisestä työstä koituvat seuraukset kantavat lopulta aina paikalliset kristityt. 

Nämä artikkelit ovat osa lukemistoa, jota lähetämme kuukausittain tänne kesällä saapuville lähetysharjoittelijoille. Harjoitteluun valmistautuminen alkaa jo hyvissä ajoin Suomesta käsin. Osa valmistautumista on erilaisiin lähetystyöhön liittyviin artikkeleihin ja kirjoituksiin tutustuminen. Nämä tekstit eivät tarjoa niitä ainoita oikeita näkökulmia, vaan niiden tarkoituksena on herätellä ajattelemaan ja myös tarjota meille ja harjoittelijoille yhteistä maaperää ja käsitteitä, joista käsin sitten voimme keskustella. Artikkelit ovat pääsääntöisesti englanninkielisiä.

Päätimme jakaa tekstit myös tänne blogiin pienen saatekirjoituksen kera, jotta näistä voisi olla iloa myös sinulle! Huhtikuun artikkelit pääset lukemaan täältä.

Kommentit