ใจเย็นๆ นะ (Tsai jen jen na) rauhoittelee thaimaalainen usein kiirehtivää, hermoilevaa tai muuten vaan jonkun toimimattomuutta tuskastelevaa. Kirjaimellisesti lausahdus tarkoittaa "viileää sydäntä", suomeksi sen voisi kääntää esimerkiksi "ota ihan rauhassa vaan". Tätä kehoitusta saa moni uusi työntekijäkin itselleen toistella ensimmäisen työkautensa alussa. Riippuen maasta ja kielestä uusi lähetystyöntekijä voi odottaa käyttävänsä kokoaikaiseen kielenopiskeluun ainakin 1-2 vuotta. Opiskelu kyllä jatkuu tämän jälkeenkin, mutta ei enää täysiaikaisesti. Tällaiseen sitoutuminen kysyy päättäväisyyttä ja kestävyyttä!
Edellinen kirjoitus kulttuurin ja kielen opiskelun merkityksestä päättyi seuraavaan kappaleeseen:
Uskaltaisin väittää, että kulttuuria ei voi koskaan täysin ymmärtää ilman kielen osaamista. Tämä on joskus turhauttavaa uudelle työntekijälle, joka saapuu uuteen maahan ja haluaisi kääriä hihansa ja aloittaa työt. Kielen opiskelu ei tapahdu hetkessä eikä edes vuodessa. Aika ei tässä tapauksessa kuitenkaan ole vihollinen vaan ystävä.
Aika, jonka uusi lähetystyöntekijä käyttää kielenopiskeluun on ystävä, ei vihollinen. Ystävä, jonka kanssa kannattaa viettää aikaa ja jonka seurasta ei ole kiire pois. Alkuvaiheen kielenopiskeluaika on monella tapaa turvallista ja suojattua aikaa ja se kannattaa hyödyntää tehokkaasti.
Kielenopiskelu toimii luontaisena hidasteena. Vaikka kuinka haluaisi sukeltaa suoraan työhön, ei pysty. Kielenopiskeluvaiheessa kukaan ei vielä odota, että ymmärtäisit oikeaa tapaa toimia tilanteessa kuin tilanteessa, saati täyttä työpanostasi. Kielenopiskelu tarjoaa suojan ja tilan tarkkailla sitä uutta maailmaa, johon olet asettumassa vähän syrjemmästä, osittain ulkopuolelta. Se antaa oikeuden myös kysellä kysymyksiä uskonnosta, kulttuurista, maailmankuvasta ja toimintatavoista, joita ei enää myöhemmin mm. kohteliaisuussyistä voi esittää.
Toiseksi, kielenopiskeluaika suojaa mahdollisesti kohtalokkailtakin virheiltä. Meidän ihmisten on vaikea hahmottaa sitä, mitä emme tiedä. Tämä on tilanne myös, kun muuttaa uuteen maahan. Uusi työntekijä ei yksinkertaisesti vielä hahmota, mitä kaikkea hän ei uudesta ympäristöstään tiedä. Sen ymmärtämiseen menee aikaa. Kielenopiskeluaika tarjoaa tilan tämän oivaltamiselle. Kun et vielä pysty ilmaisemaan itseäsi sujuvasti uudella kielellä, tulet samalla pidättäytyneeksi luultavasti useastakin ajattelemattomasta ja tietämättömästä lausahduksesta.
Kielenopiskeluaika antaa myös uuden asuinalueesi asukkaille aikaa tarkkailla ja tottua sinuun. Kielenopiskelijan on hyvä olla läsnä siellä, missä ihmiset liikkuvat ja viettävät aikaansa. Usein se, että opiskelet tosissasi kieltä, herättää ihmisissä kiinnostuksen sinua kohtaan ja monet uskaltautuvat juttelemaankin. Kieliharjoittelun varjolla myös sinun on luontevaa alkaa juttelemaan ihmisille. Tämä onkin hyvää aikaa suhteiden ja ystävyyksien luomisen aloittamiselle. Ottamalla kielen oppimisen vakavasti, osoitat samalla kunnioitusta maalle ja sen asukkaille ja tätä yleensä arvostetaan.
Siispä, ใจเย็นๆ นะ (Tsai jen jen na). Hiljalleen, ajan kuluessa ja kielitaidon karttuessa, alat tarkemmin huomata ja ymmärtää niitä lainalaisuuksia, joiden mukaan ihmiset toimivat. Alat myös hahmottaa joitain niistä asioista, joita et vielä tiedä, ja pystyt hakemaan näihin kysymyksiin vastauksia ja keskustelemaan niistä. Tämä ei tapahdu automaattisesti kieliopintojen myötä, vaan vaatii ajan viettämistä maan asukkaiden kanssa sekä aktiivista tarkkailijan ja oppijan asennetta kaikissa tilanteissa, joissa kohdataan paikallisia, sekä vapaa-ajalla että työn piirissä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa?