Tiesitkö?

  • Maailmassa on 195 valtiota ja arviosta riippuen n. 16 500 etnistä ihmisryhmää. Näistä n. 7000 on saavuttamattomia kansanryhmiä. Heillä ei ole vielä omaa vahvaa kansallista seurakuntaa, eli kristittyjen osuus väestöstä on alle 2%. Maailman väkiluvusta n. 40% on saavuttamattomien kansojen ei-kristittyjä.
  • Saavutettuja kansanryhmiä on 9650. Näissä kansoissa on olemassa kasvava seurakuntien joukko, joka pystyy evankelioimaan omaa kansaansa ilman kulttuurin ulkopuolelta tulevaa apua. Maailman väkiluvusta 27% on saavutettujen kansojen ei-kristittyjä.
  • Kaikista Suomessa asuvista n. 150 eri kansasta 26,5% kuuluu saavuttamattomiin kansoihin. Näitä ovat mm. islamin uskoiset somalit, Irakin arabit, kurdit, turkkilaiset, persialaiset ja tataarit. Heitä on yhteensä arvioilta noin 40 800 Suomessa. Thaimaalaisia, joista suurin osa on buddhalaisia, on noin 7100.
  • Kaikista maailman lähetystyöntekijöistä 80% työskentelee saavutettujen kansanryhmien parissa ja vain 20% saavuttamattomien parissa.
  • Maailman seurakunnat käyttävät rahoistaan keskimäärin 87% kotimaan projekteihin, 12% lähetystyöhön saavutettujen kansanryhmien parissa ja 1% pioneerilähetystyöhön saavuttamattomien kansanryhmien parissa.
  • Maailmassa tunnetaan 6909 puhuttua kieltä. Koko Raamattu on käännetty 531 kielelle. Uusi testamentti on käännetty 1329 kielelle. Englanninkielisestä Raamatusta on olemassa silti jo yli 500 käännöstä.

Tarttis varmaa tehrä jotain... lisätä lähetystyön määrää ja tarkistaa sen painopisteitä.

Tarkkojen ja yksiselitteisten lukujen antaminen maailman väestötilanteesta on mahdottomuus. 
Esimerkiksi etnisen ryhmän määrittelystä on monia erilaisia näkökulmia riippuen siitä, jaotellaanko ihmiset kielen, murteen, kulttuurin vai jonkin muun tekijän mukaan. Arviot maailman etnisten ryhmien määrästä vaihtelevat  6500 ja yli 20 000 välillä. Tässä tekstissä esitetyt luvut kansanryhmistä perustuvat Joshua Projectin tietoihin. 
Suomessa asuvien kansojen määrä perustuu Tilastokeskuksen vuoden 2014 tilastoon. Myös tässä kohden määrittelyperuste muuttaa lukua tuntuvasti: huomioidaanko vain ulkomaiden kansalaiset vai myös Suomen kansalaisuuden saaneet, mihin sijoittuvat Suomessa syntyneet ulkomaalaistaustaiset jne.
Raamatunkäännöstyön luvut perustuvat Wycliffen vuoden 2014 esittämiin tilastoihin.

Joshua Project
Wycliffe (raamatunkäännöstyöstä suomeksi)
Suomen Pipliaseura (raamatunkäännöstyöstä suomeksi)

Kommentit