Motiiveista ja niiden merkityksestä

Oletko koskaan miettinyt, miksi ihmiset valitsevat lähteä lähetystyöhön, tai harkitsetko ehkä itse lähteväsi ja punnitset eri syitä? Lähetystyöhön lähdetään, tai joskus päädytään, hyvin eri syistä. Polkuja on monia, eikä kaikkien tarinoiden tarvitse näyttää samanlaiselta. Ei ole vain yhtä muottia sille, millainen on hyvä lähetystyöntekijä! 

Joskus ihmiset kuitenkin lähtevät lähetystyöhön syistä, jotka aiheuttavat ajan kuluessa ongelmia heille itselleen tai jopa vahinkoa sille työlle, jota he tekevät. Riippumatta siitä, missä maassa lähetti asuu, hengellisen työn tekeminen vieraassa maassa ja kulttuurissa on raskasta ja tuo mukanaan myös odottamattomia vaikeuksia. Jos lähetti on lähtenyt matkaan seikkailunhalusta, muuttaakseen maailmaa tai korjatakseen omia tai perheensä ongelmia, nämä eivät todennäköisesti tarjoa sellaista kestävää pohjaa, jota lähetti työssä jaksaakseen tarvitsee. Maailma ei nimittäin muutu yhden ihmisen ponnisteluista, ihminen ei muutu maasta toiseen muuttaessaan ja arki on arkea lähetystyössäkin. Lähetystyöhön lähtemisen perimmäisen motiivin tulisikin löytyä jostain pysyvämmästä, meidän itsemme ulkopuolelta. Siitä, että meillä on Jeesuksen antama tehtävä tehdä kaikista maailman kansoista hänen opetuslapsiaan.

Motiivit ohjaavat aina toimintaamme. Näin myös lähetystyössä. Lähtemisen motiivi ohjaa sitä, millaista työtä päätetään tehdä ja millainen työ nähdään tärkeänä. Kun lähetystyötä ajatellaan Jeesuksen antaman tehtävän pohjalta, lähetystyön ensisijaisena tavoitteena on tehdä opeuslapsia ja opettaa heille kaikki se, mitä Jeesus opetti opetuslapsilleen sekä kasvattaa ja auttaa paikallista seurakuntaa kasvamaan vahvaksi ja itsenäiseksi. Tämä tavoite sitten ohjaa valintoja siitä miten, missä ja kuinka kauan työtä tehdään. Tämä ei tarkoita sitä, että työn täytyisi olla vain saarnaamista tai julistamista, tai että lähetystyöhön kannattaa lähteä ainoastaan elinikäinen sitoutuminen mielessä, vaan että kaikessa mitä tehdään, pidetään tavoite kirkkaana mielessä. Lähetystyö on joka tapauksessa aina hyvin kokonaisvaltaista ja sisältää ihmisten ja yhteisöjen tarpeisiin vastaamista.

Opetuslasten, saati seurakunnan, kasvattaminen ei tapahdu vuodessa, työkaudessa tai edes kahdessa. Tarvitaan kestävää ja pitkäaikaista työtä ja läsnäoloa, sekä kulttuurin ja kielen osaamista. Esimerkiksi Thaimaassa uuden lähetin ensimmäinen työkausi kuluu pitkälti kielen ja kulttuurin oppimisen parissa, vaikka ensimmäisen 1-2 vuoden kielikouluvaiheen jälkeen jo työskennelläänkin. Sanotaankin että lähetti on täällä tehokkaimmillaan vasta n. 8-10 vuoden maassa asumisen ja työskentelyn jälkeen. Yksi syy tähän on se, että suurin osa energiasta ei silloin enää kulu kielelliseen ja sosiaaliseen selviytymiseen. Lähetillä on tässä vaiheessa myös jo tarvittavat tiedot ja taidot, jotta hän voi työskennellä monipuolisesti ja myös syvemmillä tasoilla. Lisäksi hänellä on syntynyt merkityksellisiä ja riittävän vahvoja suhteita moniin paikallisiin tahoihin ja hänet nähdään luotettavana. Suhteet ovat Thaimaassa työskennellessä välttämättömiä.

Mekin huomaamme, kun vertaamme ensimmäistä ja toista työkauttamme, että nyt toisella työkaudella meillä on kielellinen ja kulttuurinen taito sillä tasolla, että pystymme melko vapaasti ja vaivattomasti työskentelemään. Toki esim. saarnojen valmistelu vaatii edelleen enemmän työtä kuin suomeksi, mutta tässä vaiheessa kielitaitomme ei enää rajoita sitä, mistä voimme puhua. Myös kulttuuri on nyt meille siinä määrin tuttu, etteivät useimmat sosiaaliset tilanteet vaadi suurempia miettimisiä, vaan osamme toimia ja lukea tilanteita jo automaattisesti.

Näitä teemoja, lähetystyöhön lähdön motiiveja ja pitkäaikaisen lähetystyön merkitystä, käsittelevät myös seuraavat kaksi englanninkielistä artikkelia:

10 Reasons Not To Become a Missionary – A Life Overseas |

Laura Parker, joka on työskennellyt Kaakkois-Aasiassa, listaa 10 huonoa syytä lähteä lähetystyöhön, osin humoristisestikin.

The Case for Long-Term Missions | ABWE

Brooks Bruser, joka on työskennellyt Papua-Uusi-Guinealla, pohtii pitkäaikaisen lähetystyön merkitystä nykyajassa.

Nämä artikkelit ovat osa lukemistoa, jota lähetämme kuukausittain tänne kesällä saapuville lähetysharjoittelijoille. Harjoitteluun valmistautuminen alkaa jo hyvissä ajoin Suomesta käsin. Osa valmistautumista on erilaisiin lähetystyöhön liittyviin artikkeleihin ja kirjoituksiin tutustuminen. Nämä tekstit eivät tarjoa niitä ainoita oikeita näkökulmia, vaan niiden tarkoituksena on herätellä ajattelemaan ja myös tarjota meille ja harjoittelijoille yhteistä maaperää ja käsitteitä, joista käsin sitten voimme keskustella. Artikkelit ovat pääsääntöisesti englanninkielisiä.

Päätimme jakaa tekstit myös tänne blogiin pienen saatekirjoituksen kera, jotta näistä voisi olla iloa myös sinulle!

 

Kommentit

  1. Todella tarpeellista pohdintaa ja kaiken lisäksi se on totta! Toivoisin jokaisen lähetystyöhön lähtevän sisäistävän tämän näköalan!

    VastaaPoista
  2. Todella hyvä ja paikkansa pitävä sisältö lähetystyön eri vaiheista, motiiveista ja merkityksellisyydestä! Suosittelen tämän jakamista kaikille lähetystyöstä kiinnostuneille!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa?