Jo yhdeksän kuukautta Takissa


Olemme asuneet nyt Takissa yhdeksän kuukautta ja yhdeksän päivää. Moni alussa niin vieras asia on muuttunut jo normaaliksi ja arkiseksi. Enää emme esimerkiksi hämmästele liikennettä emmekä ylitäyteen lastattuja autoja. Myös vapaana juoksentelevat koirat ja kanat ovat mielestämme tuttu näky. Osaan erilaisista asioista havahduimme kuitenkin, kun mietimme mitä kaikkea näyttäisimme Linnean vanhemmille, jotka saapuvat tänne liki viikon päästä. Asioiden tuttuudesta huolimatta meillä on vielä monia juttuja, joita tulee oppia ja joihin sopeutua.

Tänä aikana olemme saaneet olla pääosin terveinä, pientä flunssaa ja vatsavaivoja toki on ollut. Kuitenkin niin vähän, että tänä vuonna olemme olleet vain viisi päivää poissa opinnoista ja töistä. Yleensä uusilla tulokkailla on kuulemma ollut sairastelua enemmänkin.

Kieliopinnoissa aloitamme ensi viikolla viidennen kirjamme. Tähän asti olemme opiskelleet kolme kirjaa foneettisin merkein, neljännen kirjan thai-kirjoitusta ja sen monimutkaisia sääntöjä, ja tästä eteenpäin opiskelemme kaiken thaiksi. Osaamme nyt siis lukea ja kirjoittaa. Sanastoakin on kertynyt kiitettävästi, kaikkea on kuitenkin mahdotonta muistaa. Yhdessä kirjassa on noin 30 kappaletta ja yli tuhat sanaa. Nyt kun olemme oppineet kirjoittamaan opiskelemme osittain samoja asioita uudelleen myös niiden kirjoitusasussa.

Kieliopintojen lisäksi meillä on ollut orientaatiota, joka tutustuttaa meitä niin järjestöön, sen toimitapoihin ja työhön, kuin paikalliseen kulttuuriin ja uskontoon. Osana orientaatioita ovat olleet vierailut eri paikkakunnille tutustumaan seurakuntien työhön ja projekteihin. Sekä kieliopinnoissa että orientaatiossa olemme edenneet aikataulunmukaisesti. Kahden vuoden orientaatiosta on enää tekemättä vain kaksi vierailua ja 21 tehtävää. Tehtävistä osa on valinnaisia ja osan voi tehdä vasta ensi vuonna, kun osaamme enemmän kieltä. Tässä vaiheessa itsenäisiä tehtäviä ilman alustusta on vain yhden Thaimaan kirkkohistoriasta kertovan kirjan lukeminen.

Opiskelun, eri tehtävien ja oman arjen pyörittämisen yhteensovittaminen on tuottanut meille päänvaivaa ja työtuntejakin on kertynyt paljon. Viimeisen kolmen viikon aikana olemme kuitenkin saaneet muutosta tähänkin tilanteeseen ja on ollut aikaa hengähtää.

Iltakävelyt urheilukentällä tai mopoajelu lähiseudulla kuuluvat virkistäytymishetkiimme lukemisen ja joidenkin TV-ohjelmien lisäksi. Kissasta ja hoitokoirasta on paljon iloa ja sisältöä pääasiassa itseään toistavaan arkeen. Arkea ovat onneksi pilkkoneet myös kesäkuussa ollut kahdeksan päiväinen vuosikonferenssi ja elokuun alussa pidetty kolmen viikon loma.

Kommentit