Läsnä kaikkialla

Tavaratalossa

Kaikki thait eivät välttämättä ole kovin syvästi uskonnollisia, mutta uskonto on näkyvä osa jokapäivästä elämää. Alttareita, temppeleitä ja henkitaloja on kirjaimellisesti ihan joka puolella.

Hotellin kulmalla

Jokaisen talon ja rakennuksen pihalla on oma henkitalonsa. Sitä tarvitaan, jotta rakennuksen tonttia ennen asuttaneet henget saavat uuden mieleisensä asuinpaikan. Niille viedään ruokaa, juomaa, suitsukkeita, ja asumus koristellaan tuoreilla kukilla yms. Muutamissa taloissa olen nähnyt vilkkuvia värillisiä jouluvalojakin. Buddhalaisten juhlien aikaan henkitaloja koristellaan erityisen kauniisti.

Kadun kulmassa

Kun henkien tarpeista pidetään huolta, ne suojelevat niiden alueella asuvia ihmisiä ja edistävät niiden alueella tehtäviä liiketoimia. Thaimaalaiset uskovat moniin eri henkiin, joista kullakin on oma vastuualueensa. Yhden uskotaan suojelevan kotia, toisen puutarhaa, kolmannen riisipeltoja, neljännen eläimiä jne.

Vesilaitoksella

Hartaimmat ihmiset hoitavat henkitaloja säännöllisesti ja tuovat ruoka- ja juomauhrit sekä tuoreet kukat päivittäin. Vähemmän vakavasti uskontoon suhtautuvat hoitavat nämä velvollisuutensa juhlapyhinä tai muina tärkeinä päivinä.

Postin pihalla

Usko henkiin ei varsinaisesti kuulu alkuperäiseen buddhalaisuuteen, vaan on peräisin Thaimaan buddhalaisuutta edeltävän ajan animismista. Nyt tämä uskomus on kuitenkin tiivisti osa Thaimaan buddhalaisuutta, ja henkitaloja löytyy myöskin temppeleiden alueelta.

Kommentit