Mikä yllätti?

Kuten tiedossa oli, ihan kaikkea ei osaa etukäteen arvata tai ajatella, vaikka mahdollisimman hyvin valmistauduimmekin ennen tänne tuloa. Näitä juttuja löytyy varmasti lisää vielä pitkän aikaa, mutta tässä muutama ensimmäisen kuukauden jälkeinen huomio.

Kylmyys. Täällä voi oikeasti palella muuallakin kuin ilmastoiduissa tiloissa. Tammikuussa sää oli muutamana päivänä todella kylmä, alle 20 astetta myös päiväsaikaan, öisin välillä jopa 13 astetta. Kun sisällä ei ole lämmitystä ja ainakin meidän talo kaukana tiiviistä, voi tulla vilu. Hyvin kuitenkin selvittiin!

Viemäröinti. Meidän talossa kaikki pesuvedet menevät putkea pitkin ulos. Siihen n. 1,5-4 metrin päästä talosta, putkesta riippuen. Eikä täältä oikein löydy pesuaineista ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

Kierrätys. Ennako-odotusteni vastaisesti täällä kierrätetään! Ainakin pahvit, paperit, lasi, metalli ja muovi kerätään ja kierrätetään. Järjestelmä vain toimii vähän toisin kuin Suomessa. Lajittelun ja keräyksen hoitavat yksityiset ihmiset, jotka sitten toimittavat jätteen maksua vastaan kierrätyslaitoksiin. Tunnemme henkilön, joka kerää paperia, pahvia ja muovia, joten nämä toimitamme suoraan hänelle. Loput lajittelemme omiin pusseihinsa ja viemme yleiseen roskien keräyspaikkaan (meidän alueellamme ei ole roskien keräystä), josta lajittelijat ne sitten etsivät. Väittäisin, että kierrätysprosentti on näin toimien aika lailla samaa luokkaa, kuin Suomessakin. Niin, ja biojätteet menevät useimmissa kotitalouksissa kanoille, koirille ja sioille.

Uposatha-päivä. Kuun vaiheen mukaan sijoittuva viikoittainen pyhäpäivä. Näinä päivinä teurastaminen on kielletty, joten silloin ei ole paras aika lihaostoksille ainakaan torilta. Lihaa kyllä myydään, mutta se on edellisenä päivänä teurastettua. Muuten kyseinen päivä näkyy ennen kaikkea temppeleissä ja mahdollisesti ihmisten omassa hartauselämässä, eikä vaikuta meidän elämäämme normaalisti mitenkään. Virastot yms. ovat auki normaalisti. Hyvä juttu kuitenkin, että saatiin patjaostoksilta lahjaksi thaimaalainen kalenteri, johon myös nämä päivät on merkitty!

Äänet. Vaikka asumme rauhallisella alueella, ääntä tuntuu riittävän kokoajan. Jäätelöautot, luudanmyyjä ja välipalamyyjä soittavat omia "tunnareitaan" ohi ajellessaan ja eri kauppojen mainosautot soittavat mainospuheita ja lauluja. Naapureiden illanistujaiset, musiikin kuuntelu yms. kuuluvat avointen ikkunoiden kautta myös meille. Ja sitten se ehkä yllättävin äänten lähde: luonto! Heräämme aamuisin linnun lauluun, mutta se on kyllä kaukana suomalaisesta mökki-idyllistä! Kukkojen lisäksi myös ihan tavalliset linnut pitävät tuntuvasti kovempaa meteliä kuin Suomessa (yksi muistuttaa erehdyttävästi varashälytintä). Iltaisin puolestaan naksuttavat gekot, ja sirkkojen sirityskin on melokoisen äänekästä. Puhumattakaan niistä koirista.

Oravat. Tämä ei nyt ehkä ole ihan samalla tasolla noiden muiden kanssa, mutta ilahduin oppiessani, että Thaimaassa asustaa kolme yleistä oravalajia. Näistä olen nähnyt jo kaksi: harmaavatsaoravan Bangkokissa ja Himalajan raidallisen puuoravan, joita vilistää meidänkin muurilla (nimet vapaita suomennoksia). Indokiinalainen maaorava on vielä tapaamatta.

Kommentit