Paha saa palkkansa?

Radiossa pohdittiin tässä yhtenä päivänä uudelleen syntymistä ja karman lakia. Juontajat totesivat tämän ajatuksen löytyvän meidänkin kulttuuristamme sanonnoissa "Paha saa palkkansa" ja "Mitähän pahaa sitä on edellisessä elämässä tullut tehtyä kun..."(jälkimmäinen ei tosin taida olla ihan yhtä vanha sanonta kuin ensimmäinen). Kauhean syvällistä pohdintaa ohjelma ei sisältänyt, lopputuloksena oli kuitenkin, että oikeudenmukaiseltahan tuo kuulostaa.

Aasialainen näkemys karman laista, uudelleen syntymästä ja näiden seurauksista poikkeaa kuitenkin melko radikaalisti omastamme. Me lähdemme useimmiten liikkeelle ajatuksesta: se mitä teen nyt, vaikuttaa tulevaisuuteeni. Aasialainen lähtee liikkee ajatuksesta: se mitä olen nyt, johtuu menneisyydestäni (edellisestä elämästä). Toisin sanoen, tämä elämä on oikeudenmukainen ja ansaittu seuraus edellisestä.

Yksinkertaistaen siis menestyvä, kaunis, terve ja onnellista elämää viettävä on edellisessä elämässään tehnyt hyviä tekoja ja nauttii nyt näiden satoa. Lapsiprostituoitu, koditon, köyhä tai sairas on edellisessä elämässään tehnyt jotain pahaa, ja kärsii nyt rangaistusta siitä - omasta syystään. Tämän hetkiseen tilanteeseesi ei toki vaikuta ainoastaan juuri edellinen elämäsi, vaan jopa sadat, tuhannet tai miljoonat aiemmat elämäsi. Tässä elämässä tehdyt hyvät teot kantavat taas puolestaan suurimman hyödyn seuraavassa elämässä.

Koko maailmankatsomus ja tapa hahmottaa elämää on siis perustavalla tavalla erilainen. Monimutkaista.

Kommentit

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa?