KhengThai

Saimme yllättäen tabletin. Sen kautta meille avautui myös sovellusten ihmeellinen maailma. Pienellä selailulla löytyi helmi: KhengThai -sovellus, jonka avulla voi harjoitella thai-kirjaimia. Sovellus on alunperin tehty lapsia varten, mutta kyllä sen parissa aikuinenkin viihtyy!


Thain kielessä on 44 konsonanttia ja lisäksi vokaalimerkit. Konsonanttiäänteitä on kuitenkin vain 21. Tämän takia kirjainten nimiin liitetään perinteisesti jokin thai-kielen sana, jossa tämä kirjain esiintyy. Esimerkiksi kirjaimen ข nimi on khoo khai (ข ไข่), jossa khoo on kirjaimen varsinainen nimi ja khai (ไข่) 'muna' on sana, jonka ensimmäinen kirjain on samainen ข. Kirjaimia opiskellessa oppii siis samalla vähän sanojakin!

 
Voisihan näitä kirjaimia perinteisellä paperi ja kynä -menetelmälläkin opetella, mutta onhan se aika paljon hauskempaa näin! Kirjainten ulkoa oppiminen vaatii toistoja, toistoja ja toistoja - tällä ohjelmalla niitä tekee ihan ilokseen.

Lisätietoa thai-kirjoitusjärjestelmästä Wikipediasta
Sovelluksen (Android) voi ladata ilmaiseksi Google Playsta. Ilmaisessa versiossa ei pääse ihan kaikkea harjoittelemaan, mutta idea tulee selväksi.

Kommentit